Informatie inzake energielabel

Alle huiseigenaren hebben begin 2015 van de Rijksoverheid een voorlopig energielabel voor hun woning ontvangen. Dit energielabel is o.a. gebaseerd op het bouwjaar van de woning en geeft een indicatie hoe zuinig de woning is. Bij verkoop is de eigenaar verplicht om een definitief energielabel aan te vragen en om deze te overhandigen aan de koper. Wie dit niet doet, riskeert een boete van €405. Hoe vraag je een definitief label aan en hoe voorkom je dat je teveel betaalt?

Voorlopig energielabel
Heeft u geen voorlopig energielabel ontvangen? Dit kunt u alsnog opvragen via de website www.zoekuwenergielabel.nl. Op basis van een postcode en huisnummer wordt het voorlopig energielabel direct getoond. Ook van uw buren als u dit interessant vindt!

Definitief energielabel aanvragen
Wie zijn woning verkoopt, moet het voorlopige energielabel om laten zetten naar een definitief energielabel. Dit gaat via de website www.energielabelvoorwoningen.nl. Op deze site kunt u onder andere inloggen met uw DigiD-gegevens. Bent u eigenaar van de woning samen met uw partner? Dan is de woning aan het DigiD-account gekoppeld van de persoon die het grootste aandeel in de woning heeft. Is dit gelijk verdeeld, dan is de woning gekoppeld aan de oudste persoon. Na inloggen komt u in een afgeschermde omgeving waar u het definitieve label aan kunt vragen. Op basis van het voorlopig energielabel worden de gegevens van de woning getoond, waaronder het type woning, het bouwjaar en de woonoppervlakte. Controleer dit goed. Gebruik hiervoor de informatie die door ons of door de verkopend makelaar is aangeleverd. Wijzig de gegevens als ze niet kloppen.
Hierna moet u in diverse stappen de kenmerken van uw woning opgeven. Bijvoorbeeld type glas, of uw dak en vloer zijn geïsoleerd en of u een CV-ketel heeft. Het is vrij recht-toe-recht-aan en het is dan ook zo ingevuld.
Bewijs leveren
Vervolgens moet u alle opgegeven kenmerken bewijzen. Dat klinkt ingewikkeld, maar valt mee want u mag de verkoopbrochure van uw makelaar als bewijs uploaden.

Expert kiezen:
Tot zover was het simpel, maar nu wordt het ingewikkeld. Uw aanvraag moet namelijk worden beoordeeld door een deskundige. Deze deskundige dient u zelf te kiezen uit een lijst die op de site wordt getoond. De prijzen lopen uiteen van een paar euro tot maar liefst € 200. U kunt op een deskundige klikken, waarna u meer informatie te zien krijgt.

Conclusie definitief energielabel: kies de goedkoopste deskundige
Het definitieve energielabel is 10 jaar geldig. Het label wordt door de deskundige officieel geregistreerd. U kunt hierna het label altijd opvragen via de website www.energielabelvoorwoningen.nl., uitprinten en bij de notaris aan de koper overhandigen.
Het maakt niet uit welke deskundige u kiest, er mag geen verschil zijn in de beoordeling. Als u hiervan uitgaat, dan kunt u dus altijd de goedkoopste deskundige selecteren.
Persoonsgegevens
Contactgegevens
Opmerkingen
Privacy
Ik ga akkoord met de privacyverklaring
Persoonsgegevens
Contactgegevens
Opmerkingen
Privacy
Ik ga akkoord met de privacyverklaring